031/272-900
tenis.klub.jezero@gmail.com

Dragi ljubitelji tenisa, u ovom postu donosimo Vam kratak pregled pravila tenisa koja posebno dobro dođu u trenucima igre kada nismo sigurni tko je u pravu. 🙂

REZULTAT U GEMU

a) Standardni gem

U standardnom gemu poeni se broje na sljedeći način s time da se najprije izgovaraju poeni servera:

 • Bez poena – Ništa (Love)
 • Prvi poen – 15
 • Drugi poen – 30
 • Treći poen – 40
 • Četvrti poen – Gem ili Igra (Game)

Osim ukoliko su oba igrača / para dobili po tri poena pri čemu je rezultat Izjednačenje (Deuce). Nakon Izjednačenja rezultat je Prednost (Advantage) za igrača / par koji dobije sljedeći poen. Ako isti igrač / par dobije i sljedeći poen, taj igrač / par dobiva gem; Ako, međutim protivnik dobije sljedeći poen, rezultat je ponovo Izjednačenje (Deuce). Igrač / par mora dobiti dva poena za redom nakon Izjednačenja da bi dobio Gem.

b) Tie-break gem

Tijekom tie-breaka poeni se broje Nula, 1, 2, 3, itd. Prvi igrač koji dobije sedam poena dobiva Gem i Set ukoliko njegov protivnik ima barem dva poena manje. Ukoliko to nije slučaj, tie-break se nastavlja sve dok se ne postigne razlika od dva poena između igrača.

Igrač koji je na redu za servirati servira prvi poen tie-breaka. Sljedeća dva poena servira njegov protivnik (u parovima igrač is protivničkog para koji je na redu za servirati). Nakon toga, igrači naizmjenično serviraju po dva poena do kraja tie-breaka (u parovima rotacija servisa ostaje u istom poretku kao u setu). Igrač (par) koji je prvi servirao u tie-breaku postaje primatelj u prvom gemu sljedećeg seta.

REZULTAT U SETU

Postoje različiti načini brojanja u setu. Dva glavna sustava su Set na razliku (Advantage set) i Tie-break set. Može se koristiti bilo koji od navedenih sistema brojanja ukoliko je to navedeno i objavljeno prije natjecanja. Ukoliko se radi o Tie-break setu, mora se također naglasiti da li se odlučujući set igra kao Tie-break set ili Set na razliku.

a) Set na razliku – prvi igrač / par koji dobije šest gemova na dva razlike dobiva set. Ukoliko je potrebno, set se nastavlja dok se ne postigne razlika od dva gema.
b) Tie-break set – prvi igrač / par koji dobije šest gemova na dva razlike dobiva set. Ukoliko dođe do rezultata 6/6, igra se tie-break.

REZULTAT U MEČU

Meč se može igrati na dva dobivena seta (best of 3 sets) (igrač / par treba dobiti dva seta da bi dobio meč) ili na tri dobivena seta (best of 5 sets) (igrač / par treba dobiti tri seta da bi dobio meč).

SERVER I PRIMATELJ

pravila-tenisaIgrači / parovi stoje na suprotnim stranama mreže. Server je igrač koji u prvom poenu ubacuje loptu u igru. Primatelj je igrač koji vraća servis upućen od servera.

IZBOR STRANE IGRALIŠTA I SERVISA

Izbor strana te odabir servisa ili prijema u prvom gemu odlučuje se bacanjem novčića prije početka zagrijavanja. Igrač / par koji dobije pravo izbora može izabrati:

 • Servis ili prijem u prvom gemu meča, u tom slučaju protivnik bira stranu na kojoj će igrati prvi gem
 • Stranu igrališta za prvi gem, u tom slučaju protivnik bira servis ili prijem
 • Prepustiti izbor protivniku

PROMJENA STRANE

Igrači mijenjaju strane na kraju prvog, trećeg i svakog slijedećeg neparnog gema u svakom setu. Igrači također mijenjaju strane na kraju seta ako je ukupan broj odigranih gemova u setu neparan. Ako je broj odigranih gemova u setu paran tada igrači mijenjaju strane nakon prvog gema sljedećeg seta. U tie-breaku igrači mijenjaju strane svakih šest poena.

LOPTA U IGRI

Osim ako nije zvano Fault ili Let, lopta je u igri od trenutka kada server ubaci loptu u igru sve dok poen nije završen.

Lopta dira liniju

Ako lopta dira liniju, smatra se da dira igralište omeđeno tom linijom, tj. u tom slučaju lopta je dobra.

REDOSLIJED SERVIRANJA

Na kraju svakog gema, primatelj postaje server u sljedećem gemu i obratno.
U parovima, par koji treba servirati u prvom gemu svakog seta odlučuje koji će igrač servirati u tom gemu. Slično, prije drugog gema, njihovi protivnici odlučuju tko će od njih servirati u tom gemu. Partner igrača koji je servirao u prvom gemu servirat će u trećem gemu te partner igrača koji je servirao u drugom gemu servirat će u četvrtom gemu. Takva rotacija servisa mora ostati do kraja seta.

SERVIS

Neposredno prije početka pokreta za servis, server mora stajati s obje noge iza osnovne linije (gledajući od mreže) te između imaginarnih produžetaka centralnog znaka te uzdužne linije.
Server tada baci loptu rukom u bilo kojem smjeru i udari je reketom prije nego što padne na tlo. Pokret servisa je završen u trenutku kad igrač reketom udari loptu ili je promaši. Igrač koji se koristi samo jednom rukom može lopticu za servis baciti u zrak pomoću reketa.

SERVIRANJE

Server u standardnom gemu servira naizmjenično iza desne, odnosno lijeve polovice igrališta, počinjući u svakom gemu s desne strane.
U tie-breaku se servira također naizmjenično iza različitih polovica igrališta počinjući s desne strane.
Servis mora proći iznad mreže i pasti unutar dijagonalno suprotnog servis polja, prije nego li ga primatelj vrati.

GUBITAK POENA

Poen je izgubljen ako:

 • Igrač servira dvije uzastopne servis greške;
 • Igrač ne vrati loptu u igru prije nego li ona dva puta odskoči;
 • Igrač vrati loptu na način da ona udari u tlo ili prije nego odskoči, neki objekt, izvan igrališta;
 • Igrač vrati loptu u igru na način da prije nego odskoči udari u sastavni dio igrališta;
 • Primatelj vrati servis prije nego što je lopta odskočila;
 • Igrač namjerno nosi ili uhvati loptu u igri ili je namjerno udari reketom više od jednom;
 • Igrač udari loptu prije nego li je prešla mrežu;
 • Lopta u igri dodirne igrača ili nešto što on nosi, osim reketa;
 • Lopta u igri dodirne reket dok ga igrač ne drži u ruci

DOBRO VRAĆENA LOPTA

Dobro vraćena lopta je ako:

 • Lopta dodirne mrežu, stupove za mrežu / letvice za igru pojedinaca, porub, uz uvjet da prođe iznad navedenih dijelova i padne unutar igrališta;
 • Igrač uspije dohvatiti loptu preko mreže te je vratiti u igralište, nakon što je lopta pala na njegovu polovicu te se zbog rotacije ili vjetra vratila natrag preko mreže, međutim, pritom ne smije prekršiti pravilo 24;
 • Lopta vraćena izvan stupova za mrežu, bilo iznad ili ispod razine vrha mreže, padne unutar igrališta. Dozvoljeno je da lopta čak i dodirne stupove za mrežu. Ovo se ne odnosi na slučajeve navedene u pravilima 24;
 • Lopta prođe između letvice za igru pojedinaca te susjednog stupa za mrežu bez da dotakne mrežu, uže ili stup te padne u ispravni dio igrališta,
 • Reket igrača prijeđe preko mreže nakon što je lopta udarena na njegovoj polovici pala u igralište;
 • Igrač vrati loptu u igri, koja je prije toga pogodila drugu loptu što je ležala u igralištu.