031/272-900
tenis.klub.jezero@gmail.com

Ovaj se zabavan sport s loptom stvarno može preporučiti kao odličan sport za djecu. Može se početi već u dobi od 3-4 godine.

Mnogi stručnjaci ga smatraju odličnim prvim sportom za djecu jer razvija velik broj baznih vještina potrebnih za ostale sportove i aktivnosti. Svi mi koji ga volimo i/ili igramo i bez znanstvene potvrde znamo da je dobar. Ma što dobar – ooodličan!

Zašto tenis?

Tenis za dijecu

Poticanje fizičkog razvoja djeteta

Tenis je kompleksan sport koji razvija sve najvažnije motoričke i koordinacijske vještine djeteta. Razvija se brzina, agilnost (sposobnost promjene pravca), eksplozivnost (brzina reakcije) i izdržljivost. Sve one povoljno djeluju na zdravlje djeteta, a kasnije su korisne i za bavljenje bilo kojim drugim sportom.

Koje su to vještine?

  • Udaranje, hvatanje i bacanje – koje su odlične i za ostale sportove s loptom.
  • Udaranje u trku – ova je posebna vještina najveći izazov u tenisu i jedna od najvrednijih vještina koju sportaš može naučiti. U tome se gotovo niti jedan sport ne može mjeriti s tenisom. 🙂
  • Ritam kretanja – u tenisu je važno na vrijeme krenuti, procijeniti odskok, rotaciju i brzinu lopte, namjestiti se u savršenu poziciju kako bi se lopta na pravi način usmjerila u željenom smjeru tj. bitno je razviti osjećaj za ritam i pravi timing (izbor trenutka). Ritam kretanja bitan je za sve sportove s loptom, ali i kod onih u kojima postoji ritmičko kretanje poput veslanja.
  • Kretanje u tri koraka – poseban je način kretanja s osnovne linije koji je karakterističan i za sportove kao nogomet i američki nogomet. Snaga i izdržljivost (aerobna i anaerobna izdržljivost) – iako je više anaeroban sport, posebnost je tenisa što razvija obje vrste izdržljivosti tj. tenis je sport u kome se razvijaju i snaga i izdržljivost kod djece što mu daje dodatni plus u izboru za prvi sport. 🙂

Poticanje mentalnog razvoja

Tenis je tehnički vrlo zahtjevan sport, a motoričke su vještine usko povezane s važnim psihofizičkim sposobnostima – anticipacijom (predviđanjem) i fokusacijom lopte. S treningom dijete postaje sposobno koncentrirati se i kroz duže vrijeme i suočiti s izazovima koje donosi teniski meč. Kao individualni sport, tenis zahtijeva i razvija samopouzdanje i sposobnost djelovanja pod pritiskom. S vremenom dijete postaje sposobno nositi se s uspjehom, ali i neuspjehom i razočarenjima teniskih, ali i onih “životnih” mečeva, što potvrđuju i znanstvena istraživanja. Djeca koja su se naučila nositi s pobjedom, ali i s porazom, kasnije se lakše nose i sa životnima situacijama.

Razvijanje socijalnih vještina

Teniski će klubovi osigurati djetetu mjesto gdje će se osjećati samostalno, upoznati prijatelje i zdravo provoditi vrijeme u igri i tjelesnoj aktivnosti. Tenis je način da dijete lakše upozna nove prijatelje i u slučaju da se negdje odselite, ali i kasnije, prilikom odlaska na npr. fakultet ili na posao u drugi grad. Uvijek postoji neki lokalni teniski klub s prilikom za nova poznanstva.

Tenis je i odličan “teambuilding” – većina satova tenisa organizirana je u grupi u kojoj se razvija timska atmosfera u individualnom sportu. Klupska, školska, sveučilišna prvenstava, natjecanja u parovima i nezaobilazni Davis Cup – ekipno međudržavno natjecanje – donose posebno iskustvo pripadnosti svojoj ekipi.

Ovaj se zabavan sport s loptom stvarno može preporučiti kao odličan prvi sport za djecu. Može se početi već u dobi od 3-4 godine. Naravno, kao i uvijek, puno toga leži u rukama trenera, o njegovoj sposobnosti da tečaj prilagodi dobi djeteta te o načinu motiviranja djece. Mala djeca ga trebaju učiti kroz igru, razne brojalice, utrke, igre hvatanja, bacanja lopte i druge načine.

A uza sve što smo spomenuli, tenis ima još jednu prednost – to je uistinu rijedak sport koji se može igrati doživotno i u veteranskim danima – sve dok noge služe. 😉 Pa tko ga onda ne bi volio?!

Autor: Andreja Strelec-Ducak
Izvor: coolinarka.com